Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΔΑΒΑΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΚΩΝΕΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της να καταβληθούν αποζημιώσεις 44 εκατομμυρίων ευρώ στους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς σε περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και ο Νομός Φθιώτιδος, εκλογική περιφέρεια της κυρίας Υπουργού.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Δαβάκη έχει ως εξής :
Σύμφωνα με απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία εγκρίθηκε και από το ΔΣ του ΕΛΓΑ, θα καταβληθούν 44 εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των παραγωγών βρώσιμης ελιάς στο ύψος των 2 ευρώ ανά δένδρο, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από πυρηνοτρήτη στους Νομούς Ευβοίας, Βοιωτίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδος, Φωκίδος και Χαλκιδικής.
Η παραγωγή του Νομού Λακωνίας έχει πληγεί πολλαπλώς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, όχι μόνο από τον πυρηνοτρήτη αλλα και από τον δάκο. Οι ανωτέρω εντομολογικοί εχθροί δεν προσβάλουν μόνο τις επιτραπέζιες (βρώσιμες) ποικιλίες ελιάς αλλά και τις ελαιοποιήσημες. Στο Νομό Λακωνίας αυτή τη χρονική στιγμή λόγω των ανωτέρω εντομολογικών εχθρών και όχι μόνο, έχει σημειωθεί τεράστια απώλεια στο εισόδημα των Λακώνων ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της μεγάλης καρπόπτωσης του ελαιοκάρπου, της ποιοτικής υποβάθμισης του και της μειωμένης απόδοσης του σε ελαιόλαδο. Εξάλλου ο εναπομείναντας ηρτημένος ελαιόκαρπος καθίσταται πλέον ασύμφορος προς ελαιοσυλλογή λόγω του αυξημένου κόστους εργατικών, που φτάνουν στο Νομό Λακωνίας τα 40 ευρώ το μεροκάματο.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία Υπουργός:
Γιατί εξαιρεί από την συγκεκριμένη απόφαση το Νομό Λακωνίας, του οποίου η παραγωγή έχει πληγεί πολλαπλώς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο στις βρώσιμες όσο και στις ελαιοποιήσημες ελιές και σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα, ούτως ώστε να αποκαταστήσει την καταφανή αυτή αδικία έναντι των Λακώνων ελαιοπαραγωγών.


Ο ερωτών Βουλευτής


Θανάσης Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου