Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΔΑΒΑΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Η κατάσταση των Λακώνων παραγωγών εσπεριδοειδών, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι τραγική, εξαιτίας της πρωτοφανούς κατάρρευσης των τιμών, της μεγάλης μείωσης των εξαγωγών, της αλλαγής του καθεστώτος επιδότησης της χυμοποίησης και της γενικότερης οικονομικής κρίσης που αδιάκριτα χτυπά πλέον κάθε κλάδο.
Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, παρατηρείται η εκκωφαντική σιωπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία συνοδεύεται από παντελή απουσία στρατηγικής και πολιτική διάθεση στήριξης του τομέα των εσπεριδοειδών.
Δεν μπορεί να επικαλείται συνέχεια η παρούσα Κυβέρνηση την πολιτική της προηγούμενης Κυβερνήσεως γιατί εκλήθη να κυβερνήσει για να εφαρμόσει τη δική της, για την οποία κρίνεται κάθε ημέρα.
Ο ισχυρισμός της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε παλιότερες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, ότι το καθεστώς ενίσχυσης, όπως αυτό διαμορφώθηκε το 2009 δεν μπορεί να αλλάξει, δεν δίνει λύση στην παρούσα κατάσταση των εσπεριδοκαλλιεργητών και θεωρούμε ότι δεν προσπαθήσατε όσο θα μπορούσατε και όσο θα έπρεπε. Ίσως η πραγματική αιτία να εδράζεται στο γεγονός ότι προς το παρόν μόνο ο Νομός Λακωνίας έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος, σταδιακά όμως, το πρόβλημα θα επεκταθεί και στους άλλους Νομούς παραγωγής εσπεριδοειδών αν τώρα δεν γίνει κάτι.
Κατανοούμε τη δύσκολή οικονομική κατάσταση της χώρας, όμως πρέπει το Υπουργείο να μεριμνήσει έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να στηριχθούν οι αγρότες, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά αυτό το χρονικό διάστημα.
Στηρίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία από πλευράς της κυβέρνησης για ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, είτε με τη μορφή διάθεσης ενός ποσού μέσω κοινοτικών επιδοτήσεων, είτε μέσω των εθνικών επιδοτήσεων να κατοχυρωθεί η τιμή πορτοκαλιού στα 18-20 λεπτά. Ανάλογες έξτρα επιδοτήσεις έλαβαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία Υπουργός:

1. Προτίθεστε να στηρίξετε το εισόδημα των αγροτών του Νομού Λακωνίας, είτε με τη μορφή διάθεσης ενός ποσού μέσω κοινοτικών επιδοτήσεων, είτε μέσω των εθνικών επιδοτήσεων ώστε να κατοχυρωθεί η τιμή πορτοκαλιού στα 18-20 λεπτά;
2. Θα θέσετε εκ νέου εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών, θέμα αναθεώρησης της εθνικής επιλογής για την πλήρη αποσύνδεση της οικονομικής ενίσχυσης από τη χυμοποίηση για τα εσπεριδοειδή, στα πλαίσια προσεχούς Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θανάσης Π. Δαβάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου